Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 15 - 20 osób
Składniki
- Ciasto
- 4 sztuki jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- Masa
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g malin
- Dodatkowo
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Przygotuj dwie formy. Jedną o wymiarach 27 x 34 cm, drugą 27 x 10 cm. Ważne by obie były tej samej długości. Jajka ubij z cukrem, dodając po łyżce mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masa: Galaretkę rozpuść w 1/3 podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw by lekko stężała. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj z galaretką i owocami.
- Słodki domek: Upieczone ciasto wyjmij z formy i jeszcze ciepłe podziel na 3 części. Jedna, największa część powinna mieć szerokość 20 cm, a dwie pozostałe po 7 cm.
- Duży kawałek ciasta włóż do formy keksowej. Masę wyłóż "z górką" na ciasto w foremce, przykryj dwoma mniejszymi kawałkami ciasta. Odstaw do lodówki, aby całość dobrze stężała.
- Ze ścinków ciasta zrób kominki na domku. Stężałe ciasto wyjmij z formy i udekoruj, np. polewą czekoladową.
Źródło przepisu: moja Kuchnia