Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Słodkie choinki z konfiturą


27.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 50 dag  miodu
  • 1 szklanka  oleju
  • 2.5 szklanki  brązowego cukru
  • 15 dag  gorzkiej czekolady
  • 20 dag  mielonych orzechów laskowych
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 4 sztuki jajka
  • 1 opakowanie  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka czubata łyżka cynamonu
  • 1 sztuka czubata łyżka mielonych goździków
  • 5 łyżek  konfitury wiśniowej
  • 1 opakowanie  gotowego lukru

Sposób przyrządzania:

  1. Miód, olej i cukier przełóż do garnka. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj orzechy oraz mielony cynamon i goździki.
  2. Gdy masa przestygnie wbij jajka i utrzyj mikserem na jednolity krem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dosypuj ją małymi porcjami do wciąż ucieranej masy czekoladowo-orzechowej.
  3. Ciasto rozsmaruj na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Kolejno wstawiaj do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 40 minut.
  4. Placki wystudź na blasze, następnie ostrożnie zdejmij i usuń papier do pieczenia. Z zimnego ciasta wytnij foremkami gwiazdki różnej wielkości.
  5. Marmoladę podgrzewaj na małym płomieniu, aż stanie się półpłynna. Gwiazdki posklejaj konfiturą, formując choinki.
  6. Lukier przygotuj według przepisu na opakowaniu. W torebce wytnij otwór. Wyciskaj cienkie paseczki lukru wokół brzegów choinek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE