Dzisiaj jest: Wtorek, 21.01.2020 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Strucla makowa


17.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 10 osób


Składniki

  • 500 g  masy makowej Bakalland
  • 200 ml  mleka
  • 50 g  świeżych drożdży
  • 120 g  cukru
  • 60 g  masła
  • 4 sztuki żółtka
  • 600 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka białko

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorącE !). Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto.
  2. Następnie na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości.
  3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy białkiem i rozprowadzamy na nich masę makową, pozostawiając jednak z każdej strony ok 2 cm bez nadzienia.
  4. Każdy prostokąt zwijamy w rulon, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w 190 stopni C przez ok. 20 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 97


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE