Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 10 osób
Składniki
- 500 g masy makowej Bakalland
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 60 g masła
- 4 sztuki żółtka
- 600 g mąki pszennej
- 1 sztuka białko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorącE !). Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto.
- Następnie na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości.
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy białkiem i rozprowadzamy na nich masę makową, pozostawiając jednak z każdej strony ok 2 cm bez nadzienia.
- Każdy prostokąt zwijamy w rulon, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w 190 stopni C przez ok. 20 minut.
Źródło przepisu: informacja prasowa Media Forum