Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Strudel z jabłkami i śmietaną


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 15 dag  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • sól
  • 8 dag  masła
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 20 dag  śmietany 36%
  • 2 łyżki  cukru pudru
    Nadzienie
  • 50 dag  jabłek
  • 2 łyżki  rodzynek
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu

Sposób przyrządzania:

    Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie i wbij jajko. Wlej 1/2 szklanki wody i sok z cytryny. Ciasto zagnieć, tak aby było gładkie i elastyczne. Przykryj miską i włóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej, posmaruj częścią roztopionego masła, posyp bułką tartą. Na cieście rozsmaruj nadzienie jabłkowe, zwiń, formując strudel. Końce ciasta załóż pod spód, aby nadzienie nie wypadało. Zwiń, ułóż na blasze i posmaruj resztą masła. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Strudel pokrój na porcje i podawaj przybrany ubitą śmietaną.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE