Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Suflet czekoladowy


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  czekolady deserowej
  • 300 ml  mleka
  • 2 łyżki  masła
  • 4 sztuki duże jajka
  • 1 łyżka  mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  esencji waniliowej
  • 100 g  groszków z czekolady deserowej
  • cukier i cukier puder (do posypania)
    Budyń czekoladowy
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 łyżka  cukru
  • 450 ml  mleka
  • 50 g  czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem formę do sufletów o pojemności 850 ml i wysypać ją cukrem. Czekoladę połamać na kawałki.
  2. W rondelku rozgrzać mleko z masłem i doprowadzić niemal do wrzenia. W misce utrzeć żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem, wlać część gorącego mleka, cały czas mieszając. Masę przelać do reszty mleka w rondelku i gotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wlać esencję waniliową i wymieszać.
  3. Ubić sztywną piane z białek. Połowę wymieszać delikatnie z masą czekoladową. Dodać resztę piany oraz groszki, starannie wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40-45 minut, aż dobrze wyrośnie.
  4. W tym czasie przyrządzić budyń. W misce utrzeć na gładką masę cukier z mąką i odrobiną mleka. W rondelku podgrzać pozostałą część mleka, aby niemal zawrzało. Dolać odrobinę gorącego mleka do masy, dobrze rozmieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Połamać czekoladę na kawałki, dorzucić do budyniu, mieszając, aż się całkowicie roztopi.
  5. Oprószyć suflet cukrem i natychmiast podawać z budyniem czekoladowym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE