Dzisiaj jest: Piątek, 25.05.2018 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Suflet czekoladowy


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  czekolady deserowej
  • 300 ml  mleka
  • 2 łyżki  masła
  • 4 sztuki duże jajka
  • 1 łyżka  mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  esencji waniliowej
  • 100 g  groszków z czekolady deserowej
  • cukier i cukier puder (do posypania)
    Budyń czekoladowy
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 łyżka  cukru
  • 450 ml  mleka
  • 50 g  czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem formę do sufletów o pojemności 850 ml i wysypać ją cukrem. Czekoladę połamać na kawałki.
  2. W rondelku rozgrzać mleko z masłem i doprowadzić niemal do wrzenia. W misce utrzeć żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem, wlać część gorącego mleka, cały czas mieszając. Masę przelać do reszty mleka w rondelku i gotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wlać esencję waniliową i wymieszać.
  3. Ubić sztywną piane z białek. Połowę wymieszać delikatnie z masą czekoladową. Dodać resztę piany oraz groszki, starannie wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40-45 minut, aż dobrze wyrośnie.
  4. W tym czasie przyrządzić budyń. W misce utrzeć na gładką masę cukier z mąką i odrobiną mleka. W rondelku podgrzać pozostałą część mleka, aby niemal zawrzało. Dolać odrobinę gorącego mleka do masy, dobrze rozmieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Połamać czekoladę na kawałki, dorzucić do budyniu, mieszając, aż się całkowicie roztopi.
  5. Oprószyć suflet cukrem i natychmiast podawać z budyniem czekoladowym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE