Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Świąteczna choinka


20.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • 2 łyżki  kakao
  • 4 sztuki jajka
  • 100 ml  rozpuszczonej, przestudzonej margaryny
  • 2 łyżki  miodu
  • 1 szczypta  cynamonu
  • 1 szczypta  imbiru
  • 1 szczypta  goździków
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej
    Krem
  • 250 ml  śmietany 30%
  • 2 g  żelatyny w proszku
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz kakao. Wymieszaj, a następnie zrób wgłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj również rozpuszczoną margarynę, miód, utłuczone goździki, cynamon, imbir oraz sodę. Zagnieć gładkie ciasto, a gdyby zbytnio się kleiło dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego koło o średnicy 18 cm i następnie kolejno dwa koła o średnicy 14 cm, 11 cm, 8 cm, 4 cm i ostatnie o średnicy 3 cm. Dodatkowo wytnij jedno koło o średnicy 5 cm i wytnij z niego gwiazdkę. Ścinki ciasta ponownie zagnieć i wytnij foremkami dodatkowe ciasteczka. Tak przygotowane ciastka piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Krem: Żelatynę rozpuść według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj kilka łyżek śmietany. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem kilku łyżek cukru pudru. Następnie wlej do niej żelatynę, wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
  4. Świąteczna choinka: Największy placek posyp cukrem pudrem i nałóż na jego środek 2 łyżki kremu. Następnie układaj po dwa placki o coraz mniejszej średnicy, posypuj je cukrem pudrem i nakładaj po 2 łyżki kremu. Na koniec nałóż krem i udekoruj gwiazdą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE