Dzisiaj jest: Środa, 18.10.2017 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Świąteczna choinka


20.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • 2 łyżki  kakao
  • 4 sztuki jajka
  • 100 ml  rozpuszczonej, przestudzonej margaryny
  • 2 łyżki  miodu
  • 1 szczypta  cynamonu
  • 1 szczypta  imbiru
  • 1 szczypta  goździków
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej
    Krem
  • 250 ml  śmietany 30%
  • 2 g  żelatyny w proszku
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz kakao. Wymieszaj, a następnie zrób wgłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj również rozpuszczoną margarynę, miód, utłuczone goździki, cynamon, imbir oraz sodę. Zagnieć gładkie ciasto, a gdyby zbytnio się kleiło dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego koło o średnicy 18 cm i następnie kolejno dwa koła o średnicy 14 cm, 11 cm, 8 cm, 4 cm i ostatnie o średnicy 3 cm. Dodatkowo wytnij jedno koło o średnicy 5 cm i wytnij z niego gwiazdkę. Ścinki ciasta ponownie zagnieć i wytnij foremkami dodatkowe ciasteczka. Tak przygotowane ciastka piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Krem: Żelatynę rozpuść według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj kilka łyżek śmietany. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem kilku łyżek cukru pudru. Następnie wlej do niej żelatynę, wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
  4. Świąteczna choinka: Największy placek posyp cukrem pudrem i nałóż na jego środek 2 łyżki kremu. Następnie układaj po dwa placki o coraz mniejszej średnicy, posypuj je cukrem pudrem i nakładaj po 2 łyżki kremu. Na koniec nałóż krem i udekoruj gwiazdą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE