Dzisiaj jest: Środa, 22.01.2020 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Szarlotka czekoladowa


31.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto czekoladowe
  • 4 łyżki  kakao w proszku
  • 200 g  mąki pszennej
  • 100 g  miękkiego masła
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 sztuki żółtka
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • zimna woda
    Masa
  • 750 g  jabłek (antonówek lub renet)
  • 2 łyżki  masła
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 50 g  groszków z czekolady deserowej
  • nieco piany z białek
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • bita śmietana lub lody waniliowe (dowolnie)

Sposób przyrządzania:

  1. Aby przygotować ciasto, należy przesiać do miski mąkę i kakao w proszku. Wcierać opuszkami palców masło, aż ciasto będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wymieszać. Dodać żółtka, esencję waniliową i wlać tyle wody, aby zagnieść ciasto.
  2. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć nim głęboką formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki na 30 minut. Z reszty ciasta powycinać listki, którymi zostanie udekorowany wierzch szarlotki.
  3. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Połowę jabłek wrzucić do rondla, dodać masło i cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną.
  4. Dodać surowe jabłka, wymieszać i zostawić, aby nieco przestygły, następnie dosypać groszki z czekolady. Widelcem nakłuć ciasto w formie i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć listki z ciasta. Posmarować listki białkiem i posypać cukrem.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 35 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Podawać na ciepło lub na zimno z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE