Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Szarlotka w kratę


24.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 250 g  margaryny
  • 1 sztuka niepełna szklanka cukru pudru
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 16 główek  cukru waniliowego
    Masa jabłkowa
  • 1.5 kg  jabłek
  • 1 sztuka niepełna szklanka cukru
  • 50 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Dodatkowo
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj margarynę i posiekaj razem nożem. Dodaj cukier, żółtka, jajko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Masa jabłkowa: Jabłka obierz, pokrój w kostkę i usuń gniazda nasienne. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i utworzą jednolitą masę. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wymieszaj.
  3. Szarlotka: 3/4 ciasta rozwałkuj, wyklej nim natłuszczoną blachę. Nakłuj ciasto widelcem i zapiekaj przez 8 minut w temperaturze 200 st. C.
  4. Ciasto wyjmij, posmaruj masą jabłkową. Z reszty ciasta uformuj wąskie, długie wałeczki. Ułóż z nich ukośnie kratkę na masie jabłkowej.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 st.C.
  6. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE