Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szarlotka w kratę


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 250 g  margaryny
  • 1 sztuka niepełna szklanka cukru pudru
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 16 główek  cukru waniliowego
    Masa jabłkowa
  • 1.5 kg  jabłek
  • 1 sztuka niepełna szklanka cukru
  • 50 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Dodatkowo
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj margarynę i posiekaj razem nożem. Dodaj cukier, żółtka, jajko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Masa jabłkowa: Jabłka obierz, pokrój w kostkę i usuń gniazda nasienne. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i utworzą jednolitą masę. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wymieszaj.
  3. Szarlotka: 3/4 ciasta rozwałkuj, wyklej nim natłuszczoną blachę. Nakłuj ciasto widelcem i zapiekaj przez 8 minut w temperaturze 200 st. C.
  4. Ciasto wyjmij, posmaruj masą jabłkową. Z reszty ciasta uformuj wąskie, długie wałeczki. Ułóż z nich ukośnie kratkę na masie jabłkowej.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 st.C.
  6. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE