Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 25 dag mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 kg brzoskwiń
- 1 opakowanie galaretki morelowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wrzuć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, wodę, 1 łyżkę cukru pudru i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż je na 15 minut do lodówki.
- Formę na tartę wysmaruj margaryną i wyklej ją ciastem formując rancik o wysokości 1 cm. Piecz 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Galaretkę rozrób w trochę mniejszej ilości wody, niż podano w przepisie na opakowaniu.
- Owoce umyj, osusz, obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki i wyjmij pestki. Ułóż je na upieczonym kruchym spodzie, posyp cukrem pudrem i zalej lekko stężałą galaretką. Wstaw do lodówki, aby całość zastygła.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka