Dzisiaj jest: Środa, 23.01.2019 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Tarta z winogronami


04.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1.5 szklanek  mąki
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 150 g  zimnego masła
  • 2 sztuki żółtka
    Nadzienie
  • 300 g  twarogu śmietankowego
  • 150 ml  mleka
  • 120 g  cukru pudru
  • 2 łyżki  skrobi ziemniaczanej
  • 2 sztuki jajka
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • 400 g  różnokolorowych winogron

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wrzuć mąkę, cukier puder, masło i żółtka. Zagnieć kruche ciasto i uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Do miski wrzuć twaróg, mleko, żółtka, 60 g cukru pudru, skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z 60 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj białka do masy twarogowej, cały czas miksując.
  4. Ciastem wyklej formę do tart. Na ciasto wyłóż krem twarogowy, a na wierzchu ułóż winogrona. Piecz 35 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE