Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Tiramisu


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  serka mascarpone
  • 1 sztuka paczuszka biszkoptów
  • kakao
  • 50 ml  amaretto
  • 4 sztuki jajka
  • 4-6 łyżek  cukru kryształu (może być też brązowy)
  • kawa

Sposób przyrządzania:

    Zaparzamy kawę, 250 ml z dwóch łyżeczek. Zostawiamy ją do ostudzenia. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy na bok, bo będą nam potrzebne później. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem ( tak ok.13min). Później dodajemy mascarpone i miksujemy tylko minutę, żeby masy się razem połączyły. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Potem mieszamy wszystko razem i jeszcze raz łączymy masy mikserem. W pucharkach układamy biszkopty i kawą z amaretto. Następnie nakładamy masę i posypujemy kakao. Gotowy deser odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Bio żurawina Bio żurawina

    Producent: Bakalland


    Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dieta raw food Dieta raw food

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE