Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tiramisu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  serka mascarpone
  • 1 sztuka paczuszka biszkoptów
  • kakao
  • 50 ml  amaretto
  • 4 sztuki jajka
  • 4-6 łyżek  cukru kryształu (może być też brązowy)
  • kawa

Sposób przyrządzania:

    Zaparzamy kawę, 250 ml z dwóch łyżeczek. Zostawiamy ją do ostudzenia. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy na bok, bo będą nam potrzebne później. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem ( tak ok.13min). Później dodajemy mascarpone i miksujemy tylko minutę, żeby masy się razem połączyły. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Potem mieszamy wszystko razem i jeszcze raz łączymy masy mikserem. W pucharkach układamy biszkopty i kawą z amaretto. Następnie nakładamy masę i posypujemy kakao. Gotowy deser odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



    Zobacz więcej na temat:

    tiramisuprzepisy na ciasta


    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE