Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Tiramisu


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  serka mascarpone
  • 1 sztuka paczuszka biszkoptów
  • kakao
  • 50 ml  amaretto
  • 4 sztuki jajka
  • 4-6 łyżek  cukru kryształu (może być też brązowy)
  • kawa

Sposób przyrządzania:

    Zaparzamy kawę, 250 ml z dwóch łyżeczek. Zostawiamy ją do ostudzenia. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy na bok, bo będą nam potrzebne później. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem ( tak ok.13min). Później dodajemy mascarpone i miksujemy tylko minutę, żeby masy się razem połączyły. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Potem mieszamy wszystko razem i jeszcze raz łączymy masy mikserem. W pucharkach układamy biszkopty i kawą z amaretto. Następnie nakładamy masę i posypujemy kakao. Gotowy deser odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE