Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Tort czekoladowy z brandy


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Spód
  • 250 g  herbatników imbirowych
  • 75 g  czekolady deserowej
  • 100 g  masła
    Masa
  • 225 g  czekolady deserowej
  • 250 g  sera mascarpone
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  brandy
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 4 łyżki  cukru
    Do przybrania
  • 100 ml  śmietanki kremówki
  • ziarna kawy w czekoladzie

Sposób przyrządzania:

  1. Rozkruszyć herbatniki w plastikowej torebce lub malakserze. Przesypać do miski. Roztopić czekoladę z masłem i wlać do herbatników. Starannie wymieszać, następnie wyłożyć herbatnikami spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować masę.
  2. Roztopić w rondlu czekoladę. Zdjąć z ognia. Dodać ser, żółtka, brandy i starannie utrzeć.
  3. Ubić śmietankę i wymieszać z masą czekoladową.
  4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gładka, sztywna piana. Połowę piany przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Następnie dołożyć druga porcję i ostrożnie zamieszać.
  5. Przełożyć masę do tortownicy i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Wyłożyć tort na talerz. Ubić śmietanę. Na wierzchu tortu wycisnąć rozetki, każdą udekorować ziarnem kawy w czekoladzie.
  6. PROPOZYCJA: Ziarna kawy w czekoladzie można zastąpić rodzynkami w czekoladzie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE