Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Tort czekoladowy z brandy


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Spód
  • 250 g  herbatników imbirowych
  • 75 g  czekolady deserowej
  • 100 g  masła
    Masa
  • 225 g  czekolady deserowej
  • 250 g  sera mascarpone
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  brandy
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 4 łyżki  cukru
    Do przybrania
  • 100 ml  śmietanki kremówki
  • ziarna kawy w czekoladzie

Sposób przyrządzania:

  1. Rozkruszyć herbatniki w plastikowej torebce lub malakserze. Przesypać do miski. Roztopić czekoladę z masłem i wlać do herbatników. Starannie wymieszać, następnie wyłożyć herbatnikami spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować masę.
  2. Roztopić w rondlu czekoladę. Zdjąć z ognia. Dodać ser, żółtka, brandy i starannie utrzeć.
  3. Ubić śmietankę i wymieszać z masą czekoladową.
  4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gładka, sztywna piana. Połowę piany przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Następnie dołożyć druga porcję i ostrożnie zamieszać.
  5. Przełożyć masę do tortownicy i schłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Wyłożyć tort na talerz. Ubić śmietanę. Na wierzchu tortu wycisnąć rozetki, każdą udekorować ziarnem kawy w czekoladzie.
  6. PROPOZYCJA: Ziarna kawy w czekoladzie można zastąpić rodzynkami w czekoladzie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE