Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Tort hiszpański


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 80 dag  owoców mieszanych: ananas, truskawki, maliny, brzoskwinie, porzeczki, gruszki
  • 10 dag  galaretki porzeczkowej
  • 8 sztuk białek
  • 50 dag  cukru
  • 100 ml  wody
  • 10 sztuk żółtek
  • 500 ml  śmietany 30-proc.
  • 100 ml  mleka

Sposób przyrządzania:

    Przygotowujemy 5 arkuszy papieru do pieczenia. Na trzech rysujemy koło o średnicy 35 cm, a w środku koło o średnicy 20 cm tak, by ułożone wokół ciasto utworzyło pierścień szerokości 15 cm. Dwa arkusze służą do upieczenia pełnych blatów, czyli kół o średnicy 35 cm. Białka ubijamy na sztywną pianę z 25 dag cukru. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na narysowane wcześniej blaty papierowe (2 pełne i 3 pierścienie). Resztki masy bezowej zostawiamy. Wkładamy delikatnie do piekarnika nagrzanego do temp. 130 st. C i obsuszamy tak jak bezy. Po upieczeniu na pełnym blacie bezowym układamy trzy pierścienie, sklejając je ze sobą resztą masy bezowej. Gotujemy syrop z 25 dag cukru i 100 ml wody. Żółtka ucieramy, nie przerywając ucierania wlewamy do nich powoli gorący syrop i nadal ucieramy tak długo, aż masa ostygnie. Połowę śmietany mieszamy z mlekiem i ubijamy. Dodajemy do masy żółtkowej, dokładnie mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy ze skórek i pozbawiamy pestek, następnie kroimy na małe cząstki. 1/5 owoców odkładamy do przybrania, resztę mieszamy delikatnie z oziębioną masą jajeczno-śmietankową. Napełniamy tym przygotowany wcześniej komin bezowy, który przykrywamy na końcu drugim pełnym blatem. Wstawiamy tort do zamrażalnika na 3 godziny. Pozostałą śmietankę ubijamy z resztą cukru i pokrywamy nią zamrożony tort dekorując owocami, które na końcu zalewamy galaretką porzeczkową.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE