Dzisiaj jest: Niedziela, 23.09.2018 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Tort makowy


28.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 5 sztuk jajek
  • 150 g  cukru pudru
  • 2 łyżki  mielonych migdałów
  • 120 g  mąki pszennej
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka  proszku do pieczenia
  • 200 g  suchego maku
  • 3 łyżki  rumu
  • 300 g  białej czekolady
  • 300 g  kremówki
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij. Pod koniec ubijania dodaj żółtka i cukier puder. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, migdałami i makiem. Delikatnie połącz mąki z pianą.
  2. Formę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wylej ciasto. Wyrównaj wierzch. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Następnie porcjami dodawaj czekoladę do ubitej na sztywno kremówki.
  4. Rum wymieszaj z 1/2 szklanki przegotowanej wody. Ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na 3 równe blaty i nasącz rumowym ponczem.
  5. 2/3 przygotowanego kremu czekoladowego przełóż placki biszkoptu. Pozostałą masą równomiernie posmaruj wierzch oraz boki makowego torciku.
  6. Boki ciasta udekoruj płatkami migdałowymi. Całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Dodatkowo deser możesz posypać startą czekoladą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE