Dzisiaj jest: Wtorek, 17.10.2017 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Tort marchewkowy


14.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 5 sztuk jajek
  • 125 g  cukru
  • 125 g  mąki pszennej
  • 30 g  kakao w proszku
  • 170 g  marchwi, obranej i drobno startej
  • 50 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki  oleju słonecznikowego
  • 330 g  białego sera
  • 100 g  cukru pudru
  • 170 g  roztopionej czekolady deserowej lub mlecznej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą, głęboką formę do pieczenia o średnicy 20 cm i posypać mąką.
  2. W misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą utzreć cukier z jajkami na gęstą masę. Masa będzie dostatecznie gęsta, gdy wyjęta z niej łopatka miksera pozostawia ślad.
  3. Zdjąć miskę z rondla. Przesiać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Dosypać marchew i orzechy, wlać olej i starannie wymieszać.
  4. Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 45 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić do przestygnięcia w formie, wyłożyć na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło.
  5. Utrzeć ser z cukrem na gładka masę.Dolac roztopioną czekoladę i wymieszać. Przekroić ciasto na pół, przełozyc połową masy czekoladowej. Resztą masy posmarować wierzch ciasta, robiąc nożem apetyczny wzór. Schłodzić lub podawać natychmiast.
  6. RADA: Upieczone ciasto mozna zamrozić i przechowywać do 2 miesięcy w zamrażalniku. Rozmnażać w temperaturze pokojowej lub przez całą noc w lodówce i przełożyć masą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE