Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Tort marchewkowy


14.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 5 sztuk jajek
  • 125 g  cukru
  • 125 g  mąki pszennej
  • 30 g  kakao w proszku
  • 170 g  marchwi, obranej i drobno startej
  • 50 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki  oleju słonecznikowego
  • 330 g  białego sera
  • 100 g  cukru pudru
  • 170 g  roztopionej czekolady deserowej lub mlecznej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą, głęboką formę do pieczenia o średnicy 20 cm i posypać mąką.
  2. W misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą utzreć cukier z jajkami na gęstą masę. Masa będzie dostatecznie gęsta, gdy wyjęta z niej łopatka miksera pozostawia ślad.
  3. Zdjąć miskę z rondla. Przesiać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Dosypać marchew i orzechy, wlać olej i starannie wymieszać.
  4. Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 45 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić do przestygnięcia w formie, wyłożyć na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło.
  5. Utrzeć ser z cukrem na gładka masę.Dolac roztopioną czekoladę i wymieszać. Przekroić ciasto na pół, przełozyc połową masy czekoladowej. Resztą masy posmarować wierzch ciasta, robiąc nożem apetyczny wzór. Schłodzić lub podawać natychmiast.
  6. RADA: Upieczone ciasto mozna zamrozić i przechowywać do 2 miesięcy w zamrażalniku. Rozmnażać w temperaturze pokojowej lub przez całą noc w lodówce i przełożyć masą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE