Dzisiaj jest: Czwartek, 15.11.2018 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Tort ponczowy starowiedeński


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 1 szklanka  mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
  • 8 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 1.5 łyżeczek  proszku do pieczenia
    Poncz
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 2 pomarańczy
  • 50 ml  rumu
  • 2 łyżki  cukru
    Do przełożenia i dekoracji
  • 20 dag  masy marcepanowej
  • 25 dag  cukru pudru
  • 20 dag  dżemu morelowego
  • 3 łyżki  dżemu pomarańczowego
  • 100 ml  rumu
  • 1 łyżeczka  ciemnego kakao
  • 10 dag  płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

    Białka ubij na sztywną pianę, utrwal cukrem, wymieszaj z żółtkami oraz wszystkimi sypkimi składnikami. Piecz około 45 minut w temp. 180°C w natłuszczonej tortownicy. Następnego dnia przekrój biszkopt na 3 blaty i nasącz je sokiem z cytrusów wymieszanym z cukrem i rumem. Dwa górne krążki przełóż marmoladą pomarańczową. Marcepan cieniutko rozwałkuj, posypując stolnicę cukrem pudrem. Gdy masa wchłonie około 10 dag cukru pudru, wytnij z niej krążek o średnicy biszkoptu. Pozostały marcepan zmieszaj z połową rumu, rozsmaruj na dolnym krążku, ułóż na nim 2 blaty przełożone dżemem i lekko dociśnij. Z reszty cukru pudru i rumu utrzyj lśniący lukier. Dwie łyżki lukru wymieszaj z kakao. Podgrzej i zmiksuj dżem morelowy. Wierzch tortu równiutko pokryj glazurą morelową, przykryj krążkiem marcepanowym. Lekko dociśnij, pokryj białym lukrem. Posmaruj glazurą boki tortu i posyp je zrumienionymi płatkami migdałowymi. Szprycą napełnioną ciemnym lukrem narysuj na torcie spiralę i - rozciągając ją nożem od środka ku brzegom - zaznacz porcje. Pozostaw do zastygnięcia lukru. Do tego tortu podaje się kawę Marii Teresy. Ulubionym napojem cesarzowej była podobno duża mokka z likierem pomarańczowym, czapą bitej śmietany i kolorowym maczkiem cukrowym na wierzchu



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

    Joseph Mercola

    Wydawnictwo: Vivante


    W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE