Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Tort z musem pomarańczowym


16.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 175 g  masła
  • 175 g  cukru
  • 4 sztuki rozkłócone jajka
  • 1 łyżka  kakao w proszku
  • 200 g  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 50 g  stopionej czekolady o smaku pomarańczowym
    Mus pomarańczowy
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki  cukru
  • 200 ml  soku ze świeżych pomarańczy
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 3 łyżki  wody
  • 300 ml  śmietany kremówki
  • plasterki pomarańczy (do dekoracji)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć pergaminem. W misce utrzeć na puszystą masę cukier z masłem. Dolewać stopniowo jajka, nie przerywając ubijania. Przesiać do miski mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Dolać stopioną czekoladę i starannie wymieszać.
  2. Ciasto przelać do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Zostawić w formie na 5 minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Przekroić ciasto na dwa plastry.
  3. Przygotować mus: ubić żółtka z cukrem, następnie dolać sok i wymieszać. W małej misce zalać żelatynę wodą i pozostawić, aby spęczniała. Następnie umieścić miskę w rondelku z wrzącą wodą i mieszać żelatynę, aż się całkowicie rozpuści. Wlać do masy i wymieszać.
  4. Ubić śmietanę, odłożyć nieco do dekoracji, resztę wymieszać z masą pomarańczową. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy, wymieszać. Odstawić do lodówki, aby mus stężał, mieszając od czasu do czasu
  5. Włożyć plaster ciasta do tortownicy. Wlać mus, przykryć drugim plastrem i lekko docisnąć. Włożyć do lodówki, aż całość stężeje. Wyłożyć tort na talerz, udekorować rozetkami z bitej śmietany i plasterkami pomarańczy.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE