Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 4 sztuki żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Masa makowa
- 600 g maku
- 1 l mleka
- 1/2 kostki masła
- 5 sztuk jajek
- 5 łyżek miodu
- 50 g łuskanych orzechów
- 100 g rodzynek
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- Dodatkowo
- polewa czekoladowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść i odstaw, by wystygło.
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować.
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn drożdżowy, żółtka i masło. Wyrób za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiaj ręcznie przez 15 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Bakalie zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odcedź i posiekaj.
- Mleko zagotuj. Wsyp do niego mak i gotuj do momentu, aż ziarenka dadzą się rozcierać w palcach. Zestaw z ognia, odcedź na sitku i zostaw do wystygnięcia. Zimny mak zmiel trzykrotnie.
- 1/2 kostki masła rozpuść i zostaw do ostygnięcia.
- Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodaj do nich żółtka i miód. Do tak powstałej masy dodawaj porcjami zmielony mak, a później przestudzone masło i bakalie.
- Ciasto podziel na 2 części i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj na 2 prostokątne cienkie placki. Na każdym rozsmaruj połowę masy makowej. Zwiń w rolady, zaczynając od krótszego końca.
- Tak przygotowane rolady owiń luźno papierem do pieczenia, przełóż na blachę i piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ostudź i usuń papier.
- Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią makowce.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka