Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wiedeńskie paluszki czekoladowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 18 osób


Składniki

  • 125 g  masła
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 175 g  przesianej mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki  mąki kukurydzianej
  • 200 g  czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem 2 blachy do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dosypywać mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, dalej ucierać.
  2. Roztopić 75 g czekolady, wylać do masy i starannie wymieszać.
  3. Przełożyć ciasto do woreczka do wyciskania z nakładką w kształcie dużej gwiazdki i na blachy wycisnąć paluszki o grubości 5 cm. Pozostawić między paluszkami dość miejsca, aby ciasteczka wyrosły podczas pieczenia.
  4. Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C. Zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia, następnie łopatka przełożyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygły.
  5. Roztopić resztę czekolady i zanurzać w niej jeden koniec każdego ciasteczka. Po wyjęciu z czekolady chwilę odczekać, aż nadmiar z czekolady spłynie do rondelka.
  6. Układać paluszki na pergaminie i pozostawić, aż czekolada się zetnie.
  7. RADA: Jeśli ciasto jest zbyt gęste i nie będzie go można wycisnąć z woreczka do dekorowania, należy je rozrzedzić odrobiną mleka.
  8. PROPOZYCJA: Zanurzać koniec każdego ciasteczka w czekoladzie. Następnie sklejać herbatniki po dwa odrobiną kremu czekoladowego.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE