Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 18 osób
Składniki
- 125 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 175 g przesianej mąki pszennej
- 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 200 g czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem 2 blachy do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dosypywać mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, dalej ucierać.
- Roztopić 75 g czekolady, wylać do masy i starannie wymieszać.
- Przełożyć ciasto do woreczka do wyciskania z nakładką w kształcie dużej gwiazdki i na blachy wycisnąć paluszki o grubości 5 cm. Pozostawić między paluszkami dość miejsca, aby ciasteczka wyrosły podczas pieczenia.
- Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C. Zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia, następnie łopatka przełożyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygły.
- Roztopić resztę czekolady i zanurzać w niej jeden koniec każdego ciasteczka. Po wyjęciu z czekolady chwilę odczekać, aż nadmiar z czekolady spłynie do rondelka.
- Układać paluszki na pergaminie i pozostawić, aż czekolada się zetnie.
- RADA: Jeśli ciasto jest zbyt gęste i nie będzie go można wycisnąć z woreczka do dekorowania, należy je rozrzedzić odrobiną mleka.
- PROPOZYCJA: Zanurzać koniec każdego ciasteczka w czekoladzie. Następnie sklejać herbatniki po dwa odrobiną kremu czekoladowego.
Źródło przepisu: Książka kucharska