Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Wiedeńskie paluszki czekoladowe


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 18 osób


Składniki

  • 125 g  masła
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 175 g  przesianej mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki  mąki kukurydzianej
  • 200 g  czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem 2 blachy do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dosypywać mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, dalej ucierać.
  2. Roztopić 75 g czekolady, wylać do masy i starannie wymieszać.
  3. Przełożyć ciasto do woreczka do wyciskania z nakładką w kształcie dużej gwiazdki i na blachy wycisnąć paluszki o grubości 5 cm. Pozostawić między paluszkami dość miejsca, aby ciasteczka wyrosły podczas pieczenia.
  4. Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C. Zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia, następnie łopatka przełożyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygły.
  5. Roztopić resztę czekolady i zanurzać w niej jeden koniec każdego ciasteczka. Po wyjęciu z czekolady chwilę odczekać, aż nadmiar z czekolady spłynie do rondelka.
  6. Układać paluszki na pergaminie i pozostawić, aż czekolada się zetnie.
  7. RADA: Jeśli ciasto jest zbyt gęste i nie będzie go można wycisnąć z woreczka do dekorowania, należy je rozrzedzić odrobiną mleka.
  8. PROPOZYCJA: Zanurzać koniec każdego ciasteczka w czekoladzie. Następnie sklejać herbatniki po dwa odrobiną kremu czekoladowego.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE