Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Sos toffi
- 40 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao w proszku
- 40 g czekolady deserowej
- 50 g drobno posiekanych orzechów pekan
- Ciasto
- 100 g miękkiej margaryny
- 100 g brązowego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka płynnego miodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem tortownicę z tuleją o średnicy 20 cm.
- Aby przyrządzić sos toffi, należy podgrzać w rondelku na małym ogniu masło, miód, cukier, mleko i kakao w proszku, cały czas mieszając.
- Połamać czekoladę na kawałki, dodać do masy i mieszać, aż się rozpuści. Wsypać posiekane orzechy. Przelać na dno formy i schłodzić.
- Wszystkie składniki ciasta utrzeć w misce na gładką masę. Następnie delikatnie przełożyć masę do formy na sos toffi.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 35 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotknięciu.
- Pozostawić w formie na 5 minut do przestygnięcia, przełożyć na talerz i podać.
Źródło przepisu: Książka kucharska