Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Wieża z kruchych ciasteczek


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 225 g  masła
  • 75 g  brązowego cukru
  • 50 g  startej czekolady deserowej
  • 275 g  mąki pszennej
    Dekoracja
  • 350 g  świeżych malin
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 3 łyżki  mleka
  • 100 g  stopionej białej czekolady
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. Przygotować kruche ciasto: w misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić dość twarde ciasto.
  2. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć foremką 18 krążków o średnicy 7,5 cm. Ułożyć krążki na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 10 minut, aż ciasto będzie kruche i złociste. Pozostawić na blasze do ostygnięcia.
  3. Przygotować sos coulis. Odłożyć 100 g malin, a pozostałe zmiksować w malakserze, dodając cukier puder. Pure przetrzeć przez sito i schłodzić. Odłożyć 2 łyżki śmietanki, resztę ubić. Wlać mleko i stopioną czekoladę, starannie wymieszać.
  4. Na każdy talerz wylać nieco sosu coulis. Skropić go dookoła śmietaną i przy pomocy patyczka wyrysować fantazyjne wzorki.
  5. Pośrodku talerza położyć krążek z kruchego ciasta, dodać łyżkę kremu i 2-3 maliny. Przykryć następnym krążkiem, nałożyć krem i maliny. Na wierzchu powinien się znaleźć trzeci krążek, który trzeba oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE