Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Wieża z placuszków z jabłkami


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 225 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  stopionego masła
  • 300 ml  mleka
  • 1 sztuka jabłko (antonówka lub reneta)
  • 50 g  groszków z czekolady deserowej
  • sos czekoladowy lub syrop klonowy (do polania)

Sposób przyrządzania:

  1. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać stopione masło i jajko. Ubijać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, półpłynne ciasto.
  2. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć. Wrzucić do ciasta razem z groszkami, starannie wymieszać.
  3. Patelnię o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko ją natłuścić. Na jeden placuszek należy wylać dwie łyżki ciasta i rozprowadzić je, tworząc placek o średnicy 7,5 cm.
  4. Smażyć przez kilka minut, aż na powierzchni placka pojawią się bąbelki. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Zdjąć z patelni i przechowywać w ciepłym miejscu. W ten sam sposób usmażyć około 12 placuszków.
  5. Przed podaniem ułożyć na talerzu po 2-3 placuszków jeden na drugim i polać je sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
  6. RADA: Aby usmażone placuszki nie wystygły, należy je ułożyć jeden na drugim, przekładając pergaminem, żeby się nie posklejały.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE