Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Wieża z placuszków z jabłkami


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 225 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  stopionego masła
  • 300 ml  mleka
  • 1 sztuka jabłko (antonówka lub reneta)
  • 50 g  groszków z czekolady deserowej
  • sos czekoladowy lub syrop klonowy (do polania)

Sposób przyrządzania:

  1. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać stopione masło i jajko. Ubijać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, półpłynne ciasto.
  2. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć. Wrzucić do ciasta razem z groszkami, starannie wymieszać.
  3. Patelnię o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko ją natłuścić. Na jeden placuszek należy wylać dwie łyżki ciasta i rozprowadzić je, tworząc placek o średnicy 7,5 cm.
  4. Smażyć przez kilka minut, aż na powierzchni placka pojawią się bąbelki. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Zdjąć z patelni i przechowywać w ciepłym miejscu. W ten sam sposób usmażyć około 12 placuszków.
  5. Przed podaniem ułożyć na talerzu po 2-3 placuszków jeden na drugim i polać je sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
  6. RADA: Aby usmażone placuszki nie wystygły, należy je ułożyć jeden na drugim, przekładając pergaminem, żeby się nie posklejały.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE