Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Wuzetka warszawska


05.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 8 sztuk jajek
  • 300 g  cukru
  • 100 g  mąki pszennej
  • 100 g  mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Dodatkowo
  • 660 g  śmietany 30%
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 3/4 sztuki słoiczka marmolady morelowej
  • 100 g  czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Białka ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier, żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Utrzyj wszystko na gładką masę. Gotowe ciasto przelej do blachy (23 x 18 cm). Piecz 30-40 minut w temperaturze 160-170 st. C.
  2. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw by wystygło. Przestudzone ciasto przetnij na dwa równe placki.
  3. 1/2 szklanki śmietany połącz z roztopioną czekoladą. Resztę śmietany ubij z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną.
  4. Biszkopt przełóż kremem. Wierzch ciasta posmaruj marmoladą i polewą czekoladową.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE