Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Wykwintny budyń orzechowy


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 łyżeczka  mąki kukurydzianej
  • 600 ml  mleka
  • 75 g  czekolady deserowej
  • 4 łyżki  gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
  • starta czekolada do przybrania

Sposób przyrządzania:

  1. Ubić całe jajka, żółtka, mąkę i cukier na gładką masę. Podgrzać mleko, aż do punktu bliskiego wrzeniu.
  2. Wąskim strumieniem wlewać mleko do masy jajecznej, cały czas ją ubijając. W misce umieszczonej nad rondlem z wrzątkiem roztopić czekoladę i gotową masę orzechową. Następnie przelać płynną masę do mleka z żółtkami i utrzeć.
  3. Rozlać do sześciu małych, żaroodpornych kokilek i nakryć folią aluminiową. Ustawić naczynia na blasze do pieczenia. Wlać tyle wrzątku, aby woda sięgała do połowy wysokości kokilek.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C przez 35-40 minut, aż budyń zgęstnieje. Wyjąć desery z kokilek, ostudzić i przechowywać w lodówce, aż do podania. Posypać startą czekoladą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE