Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Wykwintny budyń rumowy


17.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 225 g  czekolady deserowej
  • 4 sztuki jajka
  • 6 łyżek  cukru
  • 4 łyżki  ciemnego rumu
  • 4 łyżki  śmietanki kremówki
    Do przybrania
  • bita śmietana (dowolnie)
  • ozdoby z czekolady (serca, kwiatki itp.)

Sposób przyrządzania:

  1. Roztopić czekoladę i odstawić na bok, aby przestygła.
  2. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Elektrycznym mikserem ręcznym zajmie to 5 minut.
  3. Wlać czekoladę do masy, wymieszać, dodać rum i śmietanę.
  4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Przełożyć połowę masy do czekoladowej i wymieszać. Dodać resztę piany, delikatnie wymieszać. Przełozyć masę do sześciu kokilek lub kompotierek. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  5. Przed podaniem przybrać każdą porcję bitą śmietaną i czekoladowym sercem, kwiatkiem lub listkiem.
  6. PROPOZYCJA: Do tego wybornego deseru możesz dodać brandy zamiast rumu.
  7. RADA: Pianę z białek należy ubić w idealnie czystej misce, bez najmniejszych śladów tłuszczu. Jeśli do białek dostanie się odrobina tłuszczu, nie uda się ubić z nich piany.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE