Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 225 g czekolady deserowej
- 4 sztuki jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki ciemnego rumu
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- Do przybrania
- bita śmietana (dowolnie)
- ozdoby z czekolady (serca, kwiatki itp.)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Roztopić czekoladę i odstawić na bok, aby przestygła.
- W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Elektrycznym mikserem ręcznym zajmie to 5 minut.
- Wlać czekoladę do masy, wymieszać, dodać rum i śmietanę.
- W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Przełożyć połowę masy do czekoladowej i wymieszać. Dodać resztę piany, delikatnie wymieszać. Przełozyć masę do sześciu kokilek lub kompotierek. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem przybrać każdą porcję bitą śmietaną i czekoladowym sercem, kwiatkiem lub listkiem.
- PROPOZYCJA: Do tego wybornego deseru możesz dodać brandy zamiast rumu.
- RADA: Pianę z białek należy ubić w idealnie czystej misce, bez najmniejszych śladów tłuszczu. Jeśli do białek dostanie się odrobina tłuszczu, nie uda się ubić z nich piany.
Źródło przepisu: Książka kucharska