Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 50 dag twarożku
- 240 g cukru
- 75 g rabarbaru
- 3 sztuki jajka
- 1 sztuka cytryna
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 8 dag kaszki manny
- 3 dag płatków migdałowych
- kawałek cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka margaryny lub masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj 120 g cukru, cukier waniliowy i otartą z połowy cytryny skórkę. Utrzyj na puszystą masę.
- Do utartych żółtek dodaj twaróg, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Powoli dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżka margaryny i obsyp płatkami migdałowymi. Wyłóż na nie masę twarogową i równomiernie rozłóż w naczyniu.Wierzch posyp resztą migdałów.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
- Rabarbar oczyść, umyj i pokrój na kawałki o długości 1 cm. Z cytryny obierz skórkę.
- Do garnka wlej szklankę wody, wrzuć pokrojony rabarbar, 120 g cukru, cynamon i skórkę cytryny. Zagotuj, a następnie przykryj i duś na małym ogniu jeszcze 5 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i zagęść nią sos rabarbarowy. Zagotuj. Z garnka wyjmij cynamon i skórkę cytryny. Odstaw sos do ostygnięcia.
- Zapiekankę podawaj z sosem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni