Dzisiaj jest: Niedziela, 15.09.2019 Imieniny: Albina i Nikodema



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekanka z twarożkiem


16.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  twarożku
  • 240 g  cukru
  • 75 g  rabarbaru
  • 3 sztuki jajka
  • 1 sztuka cytryna
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania  proszku do pieczenia
  • 8 dag  kaszki manny
  • 3 dag  płatków migdałowych
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka  margaryny lub masła

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do żółtek dodaj 120 g cukru, cukier waniliowy i otartą z połowy cytryny skórkę. Utrzyj na puszystą masę.
  3. Do utartych żółtek dodaj twaróg, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Powoli dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżka margaryny i obsyp płatkami migdałowymi. Wyłóż na nie masę twarogową i równomiernie rozłóż w naczyniu.Wierzch posyp resztą migdałów.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
  6. Rabarbar oczyść, umyj i pokrój na kawałki o długości 1 cm. Z cytryny obierz skórkę.
  7. Do garnka wlej szklankę wody, wrzuć pokrojony rabarbar, 120 g cukru, cynamon i skórkę cytryny. Zagotuj, a następnie przykryj i duś na małym ogniu jeszcze 5 minut.
  8. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i zagęść nią sos rabarbarowy. Zagotuj. Z garnka wyjmij cynamon i skórkę cytryny. Odstaw sos do ostygnięcia.
  9. Zapiekankę podawaj z sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE