Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 220 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 sztuki jajka
- 100 ml mleka
- 1 sztuka cytryna
- Krem
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstego przecieru malinowego
- kilka kropel barwnika spożywczego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia.
- Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę, a z połowy owocu wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem, a następnie ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, skórkę cytrynową, podgrzane mleko i sok z cytryny. Na koniec dodaj mąkę i ucieraj do momentu, aż składniki się połączą.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Do każdej foremki nakładaj 1,5-2 łyżki masy. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe muffiny wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Serek mascarpone wymieszaj z sokiem malinowym i barwnikiem.
- Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodaj do mascarpone i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią babeczki.
Źródło przepisu: moje smaki życia