Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 1.5 szklanek mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 sztuki duże jajka
- 20 ml spirytusu
- cukier puder do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło lub margarynę utrzyj z cukrem. Miksując, wbijaj po 1 żółtku, a następnie dodawaj po 1 łyżce mąki ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wlej spirytus i ponownie utrzyj.
- Białka ubij na sztywno. Powstałą pianę dodaj do pozostałych składników ciasta i dobrze wymieszaj.
- Silikonową formę do babek starannie wysmaruj masłem lub margaryną. Następnie wlej do niej ciasto.
- Formę umieść w wysokim garnku z wodą (wody ma być do 3/4 wysokości formy). Gotuj pod przykryciem około 60 minut.
- Następnie ciasto wyłóż na talerz. Po wystygnięciu babkę oprósz cukrem pudrem. Możesz też ozdobić ją lukrem lub polewą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku