Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Babka gotowana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka  cukru
  • 200 g  masła lub margaryny
  • 1 łyżka  proszku do pieczenia
  • 4 sztuki duże jajka
  • 20 ml  spirytusu
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem. Miksując, wbijaj po 1 żółtku, a następnie dodawaj po 1 łyżce mąki ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wlej spirytus i ponownie utrzyj.
  2. Białka ubij na sztywno. Powstałą pianę dodaj do pozostałych składników ciasta i dobrze wymieszaj.
  3. Silikonową formę do babek starannie wysmaruj masłem lub margaryną. Następnie wlej do niej ciasto.
  4. Formę umieść w wysokim garnku z wodą (wody ma być do 3/4 wysokości formy). Gotuj pod przykryciem około 60 minut.
  5. Następnie ciasto wyłóż na talerz. Po wystygnięciu babkę oprósz cukrem pudrem. Możesz też ozdobić ją lukrem lub polewą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE