Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Babka makowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 220 g  cukru pudru
  • 220 g  margaryny
  • 220 g  kwaśnej śmietany
  • 380 g  mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 30 g  mielonego maku
  • margaryna do wysmarowania blachy
  • mąka do obsypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij z połową cukru pudru. Margarynę utrzyj z resztą cukru pudru oraz żółtkami do uzyskania puszystej masy. Zmiksuj ze śmietaną i lekko wymieszaj z pianą z białek. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Składniki wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitego ciasta o gładkiej konsystencji. 1/3 masy odłóż i połącz z mielonym makiem. Formę do babek wysmaruj margaryną, po czym posyp mąką.
  3. Do przygotowanej formy do babek wyłóż najpierw 2/3 jasnego ciasta, a następnie masę z dodatkiem maku. Na wierzchu rozsmaruj jasne ciasto. Całość wygładź. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C.
  4. Babkę wstaw do piekarnika i piecz 50 minut. Po upieczeniu ciasto krótko przestudź w formie, po czym wyjmij z blaszki. Przed podaniem wypiek można obficie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE