Dzisiaj jest: Czwartek, 19.10.2017 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Babka makowa


16.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 220 g  cukru pudru
  • 220 g  margaryny
  • 220 g  kwaśnej śmietany
  • 380 g  mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 30 g  mielonego maku
  • margaryna do wysmarowania blachy
  • mąka do obsypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij z połową cukru pudru. Margarynę utrzyj z resztą cukru pudru oraz żółtkami do uzyskania puszystej masy. Zmiksuj ze śmietaną i lekko wymieszaj z pianą z białek. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Składniki wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitego ciasta o gładkiej konsystencji. 1/3 masy odłóż i połącz z mielonym makiem. Formę do babek wysmaruj margaryną, po czym posyp mąką.
  3. Do przygotowanej formy do babek wyłóż najpierw 2/3 jasnego ciasta, a następnie masę z dodatkiem maku. Na wierzchu rozsmaruj jasne ciasto. Całość wygładź. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C.
  4. Babkę wstaw do piekarnika i piecz 50 minut. Po upieczeniu ciasto krótko przestudź w formie, po czym wyjmij z blaszki. Przed podaniem wypiek można obficie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE