Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Babka malinowa na kefirze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 170 g  mąki tortowej
  • 170 g  mąki ziemniaczanej
  • 4 sztuki jajka
  • 200 ml  kefiru
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie  kisielu malinowego bez cukru
  • 1 szklanka  mrożonych malin
    Lukier
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 2 łyżki  gorącej wody

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski wsyp dwa rodzaje mąki. Dodaj jajka, kefir, olej, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Wyrób ciasto.
  2. Uzyskane ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kisiel malinowy oraz mrożone maliny i wymieszaj.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią najpierw ciasto waniliowe, a następnie malinowe.
  4. Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
  5. Lukier: Cukier puder utrzyj z gorącą wodą na gęstą, błyszczącą masę. Polej nią ciasto.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE