Dzisiaj jest: Wtorek, 12.12.2017 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Babka marmurkowa


03.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2.5 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru + 2 łyżki
  • 250 g  masła lub margaryny
  • 200 ml  oranżady
  • 5 sztuk dużych jajek
  • 25 g  kakao
  • 30 g  proszku do pieczenia
    Dodatkowo
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do obsypania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem na puch, następnie dodawaj na przemian mąkę (dwie łyżki odsyp na później), oranżadę i rozpuszczoną margarynę. Powstałą masę podziel na dwie równe części.
  3. Do jednej części dodaj dwie łyżki kakao, do drugiej dwie odłożone łyżki mąki i wymieszaj.
  4. Formę z kominkiem natłuść, obsyp bułką tartą. Do formy wlewaj małymi porcjami ciasto (na przemian), aż do wyczerpania. Piecz 60 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE