Dzisiaj jest: Środa, 24.07.2019 Imieniny: Kingi i Krystyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Babka marmurkowa


03.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2.5 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru + 2 łyżki
  • 250 g  masła lub margaryny
  • 200 ml  oranżady
  • 5 sztuk dużych jajek
  • 25 g  kakao
  • 30 g  proszku do pieczenia
    Dodatkowo
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do obsypania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem na puch, następnie dodawaj na przemian mąkę (dwie łyżki odsyp na później), oranżadę i rozpuszczoną margarynę. Powstałą masę podziel na dwie równe części.
  3. Do jednej części dodaj dwie łyżki kakao, do drugiej dwie odłożone łyżki mąki i wymieszaj.
  4. Formę z kominkiem natłuść, obsyp bułką tartą. Do formy wlewaj małymi porcjami ciasto (na przemian), aż do wyczerpania. Piecz 60 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE