Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Babka migdałowa


01.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Idealna do kawy! :)

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąka tortowa
  • 5 dag  drożdże
  • 1 szklanka  mleko
  • 12.5 dag  masło
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 10 dag  migdały
  • 1/2 sztuki  wanilia
  • 4 sztuki  jajka
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru, składniki mieszamy.
  2. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Migdały zalewamy wrzątkiem, cedzimy na sicie, obieramy z łupinek, niezbyt drobno siekamy.
  4. Wanilię ubijamy w moździerzu na pył.
  5. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy utłuczoną wanilię, pozostały cukier puder, żółtka, wygrzaną mąkę i wyrabiamy ciasto.
  6. Gdy uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy letni tłuszcz, posiekane migdały, całość nadal wyrabiamy, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto stanie się pulchne, sprężyste, z pęcherzykami powietrza w środku.
  7. Dodajemy ubitą z białek pianę wraz ze szczyptą soli, łączymy z ciastem delikatnymi ruchami, od razu napełniamy formę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  8. Średniej wielkości forma na babkę powinna być odpowiednio dobrana, by ciasto, rosnąc, nie wypłynęło.
  9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160°C przez 60 minut lub nieco dłużej.
  10. 0. Zrumienioną, z bokami lekko odstającymi od formy, chłodzimy w wyłączonym, z uchylonymi drzwiczkami, piekarniku, zimną wyjmujemy z formy.
  11. 1. Na paterze delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

babkaprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE