Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Babka wielkanocna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szybki, łatwy i prosty przepis na tradycyjny, świąteczny przysmak. Bazą do przygotowania babki wielkanocnej jest masa krówkowa.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 puszka  masa krówkowa
  • 100 g  masło
  • 5 sztuk  białko z jajka
  • 5 sztuk  żółtko z jajka
  • 3 łyżki  cukier
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka  cukier waniliowy
  • 180 g  mąka pszenna
  • 100 g  skrobia ziemniaczana
  • 1 opakowanie  mieszanka keksowa
  • 1 opakowanie  polewa i dekoracja biała
    Helio

Sposób przyrządzania:

  1. Masło roztopić w rondelku razem z wybraną masą krówkową.
  2. W misce ubić pianę z białek, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, następnie żółtka oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny.
  3. W kolejnym kroku należy dodać roztopione wcześniej masło z masą krówkową i wymieszać z mąką, skrobią oraz mieszanką keksową. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną bułką tartą formę z kominkiem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 45-50 minut.
  4. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą i dekoracją białą Helio.
Smacznego!


Źródło przepisu: helio.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 9


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE