Dzisiaj jest: Wtorek, 19.06.2018 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Baranek w kokosie


14.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki jajka
  • 150 g  masła + 1 łyżka
  • 150 g  cukru
  • 150 g  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • bułka tarta do obsypania formy
  • 3-4 łyżki  wiórków kokosowych
  • 2 sztuki goździki

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z masłem i cukrem. Dodaj mąkę i wymieszaj. Białka ubij z solą i delikatnie wymieszaj z masą.
  2. Formę o kształcie baranka o pojemności 0,75 l wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  4. Następnie wyjmij z formy. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier. Posmaruj nim baranka i szybko obsyp wiórkami. Oczy zrób z goździków.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE