Dzisiaj jest: Środa, 23.10.2019 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Biszkopt z masą kawową


17.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 8 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 6 łyżek  mąki
  • 4.5 łyżki  kakao
  • 1.5 łyżeczek  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
    Masa kawowa
  • 1/2 l  mleka
  • 1 kostka  masła
  • 2 łyżki  kawy rozpuszczalnej zaparzonej w odrobinie wody
  • 2 sztuki żółtka
  • 1/2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki  mąki tortowej
  • 1 opakowanie  budyniu waniliowego
  • spirytus
  • 3 łyżki  cukru
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
    śmietanka
  • 1/2 l  śmietanki 30%
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 sztuki płaskie łyżki żelatyny
    Wałeczki z marmoladą
  • 15 dag  mąki
  • 10 dag  margaryny
  • 2 dag  drożdży
  • 1 łyżka  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • marmolada
    Dodatkowo
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowow wsypuj cukier. Gdy się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku, a później stopniowo mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszaj. Połowę uzyskanej masy wylej na blachę o wymiarach 24x36 cm. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy się upiecze, wylej na czystą blachę pozostałe ciasto i upiecz drugi placek.
  2. Masa kawowa: 250 ml mleka zagotuj z 3 łyżkami cukru. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i tortową, budyniem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Następnie wlej wszystko do wrzącego mleka, wymieszaj i zagotuj. Zdejmij budyń z ognia i odstaw do przestygnięcia. Masło utrzyj na puch. Następnie dodaj przestudzony budyń, kawę oraz spirytus i wszystko zmiksuj na jednolity krem.
  3. Śmietanka: Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wody, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij, dodaj cukier. Następnie mieszając, powoli dodawaj żelatynę.
  4. Wałeczki z marmoladą: Drożdże rozpuść w śmietanie z cukrem. Margarynę posiekaj z mąką. Następnie dodaj sól i drożdże. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. Na placek wyłóż marmoladę i zwiń formując 7 wałeczków o długości blaszki. Tak przygotowane wałeczki ułóż na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Na tacy ułóż biszkopt. Na wierzch wyłóż kolejno: masę kawową, wałeczki z marmoladą, bitą śmietanę, drugi biszkopt. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE