Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 8 sztuk jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek mąki
- 4.5 łyżki kakao
- 1.5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Masa kawowa
- 1/2 l mleka
- 1 kostka masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w odrobinie wody
- 2 sztuki żółtka
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki mąki tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- spirytus
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- śmietanka
- 1/2 l śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 sztuki płaskie łyżki żelatyny
- Wałeczki z marmoladą
- 15 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- marmolada
- Dodatkowo
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowow wsypuj cukier. Gdy się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku, a później stopniowo mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszaj. Połowę uzyskanej masy wylej na blachę o wymiarach 24x36 cm. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy się upiecze, wylej na czystą blachę pozostałe ciasto i upiecz drugi placek.
- Masa kawowa: 250 ml mleka zagotuj z 3 łyżkami cukru. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i tortową, budyniem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Następnie wlej wszystko do wrzącego mleka, wymieszaj i zagotuj. Zdejmij budyń z ognia i odstaw do przestygnięcia. Masło utrzyj na puch. Następnie dodaj przestudzony budyń, kawę oraz spirytus i wszystko zmiksuj na jednolity krem.
- Śmietanka: Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wody, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij, dodaj cukier. Następnie mieszając, powoli dodawaj żelatynę.
- Wałeczki z marmoladą: Drożdże rozpuść w śmietanie z cukrem. Margarynę posiekaj z mąką. Następnie dodaj sól i drożdże. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. Na placek wyłóż marmoladę i zwiń formując 7 wałeczków o długości blaszki. Tak przygotowane wałeczki ułóż na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Na tacy ułóż biszkopt. Na wierzch wyłóż kolejno: masę kawową, wałeczki z marmoladą, bitą śmietanę, drugi biszkopt. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi.
Źródło przepisu: przyślij przepis!