Dzisiaj jest: Środa, 13.12.2017 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Błyskawiczne szarlotki


05.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 2 sztuki jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2.5 łyżki  cukru
  • 1/4 łyżeczki  cynamonu
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  mleka
  • 1 łyżka  grubego cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Wsyp cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i ponownie wymieszaj.
  2. Ciasto podziel na 6 kwadratów. Na każdym ułóż farsz jabłkowy. Brzegi ciastek posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i złóż na pół po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlep boki ciastek i dociśnij widelcem.
  3. Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem pudrem.
  4. Bezpośrednio przed pieczeniem zrób nożem małe otworki, po trzy na wierzchu każdego ciastka.
  5. Piecz 20-23 minuty w temperaturze 220 st. C, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ostudź na kratce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE