Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Błyskawiczne szarlotki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 2 sztuki jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2.5 łyżki  cukru
  • 1/4 łyżeczki  cynamonu
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  mleka
  • 1 łyżka  grubego cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Wsyp cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i ponownie wymieszaj.
  2. Ciasto podziel na 6 kwadratów. Na każdym ułóż farsz jabłkowy. Brzegi ciastek posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i złóż na pół po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlep boki ciastek i dociśnij widelcem.
  3. Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem pudrem.
  4. Bezpośrednio przed pieczeniem zrób nożem małe otworki, po trzy na wierzchu każdego ciastka.
  5. Piecz 20-23 minuty w temperaturze 220 st. C, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ostudź na kratce.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE