Dzisiaj jest: Czwartek, 24.05.2018 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Błyskawiczne szarlotki


05.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 2 sztuki jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2.5 łyżki  cukru
  • 1/4 łyżeczki  cynamonu
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  mleka
  • 1 łyżka  grubego cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Wsyp cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i ponownie wymieszaj.
  2. Ciasto podziel na 6 kwadratów. Na każdym ułóż farsz jabłkowy. Brzegi ciastek posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i złóż na pół po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlep boki ciastek i dociśnij widelcem.
  3. Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem pudrem.
  4. Bezpośrednio przed pieczeniem zrób nożem małe otworki, po trzy na wierzchu każdego ciastka.
  5. Piecz 20-23 minuty w temperaturze 220 st. C, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ostudź na kratce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE