Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 75 g gorzkiej czekolady
- 90 g cukru
- 70 g masła + 1 łyżeczka
- 2 sztuki jajka
- 30 g mąki + 2 łyżeczki
- 1 łyżeczka kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta chili w proszku
- 70 g mrożonych malin
- Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki śmietanki kremowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- 75 g czekolady połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę chili i wymieszaj. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku i przestudzoną czekoladę. Na końcu wsyp mąkę z dodatkami i zmiksuj. Następnie dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
- Dwie małe foremki lub jedną większą wysmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż do nich masę czekoladową. Piecz 30-35 minut w temperaturze 60 st. C. Odstaw do ostudzenia.
- 100 g czekolady połam, wrzuć ją do metalowej miski. Dodaj śmietankę i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polej ciasto i udekoruj malinami.
Źródło przepisu: moje smaki życia