Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Budyniowe ptysie z kiwi


11.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki
  • 5 dag  gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka  ciemnego kakao
  • 10 dag  masła
  • 5 sztuk jajek
  • sól
    Krem
  • 2 sztuki budynie
  • 3/4 l  mleka
  • 1/2 kostki  masła
  • 1-2 sztuki owoce kiwi

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj 250 ml wody z masłem, czekoladą, kakao i szczyptą soli.
  2. Zmniejsz ogień i na wrzący płyn wsyp mąkę. Szybko ucieraj, aż ciasto stanie się szkliste i będzie odstawało od ściany naczynia. Zdejmij je z ognia i ostudź.
  3. Wbijaj po kolei jajka i za każdym razem dokładnie miksuj ciasto. Wykładaj małe porcje ciasta na pergamin. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i przekrój na pół.
  4. Budynie rozrób w 1/2 l mleka. Resztę mleka zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy i ugotuj budyń.
  5. Zimny budyń utrzyj z masłem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę owoce kiwi, wymieszaj i nałóż do ptysi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE