Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
- 1/2 szklanki cukru + 4 łyżki
- 100 g masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki + 4 łyżki
- 1-2 sztuki jabłka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 l mleka
- 9 sztuk kiwi
- 5 sztuk jajek
- cukier puder do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- 250 g mąki zagnieć z pokrojonym na kawałki masłem, 1 jajkiem, śmietaną, 1/2 szklanki cukru i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- Ciasto schłodź, po czym rozwałkuj na cienki placek. Aby placek się nie przyklejał do stolnicy i wałka, warto oprószyć go odrobiną mąki.
- Ciasto umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko unosząc brzegi. Na spód wyłóż pokrojone na kawałki kiwi i jabłka.
- Budynie ugotuj na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masą przykryj owoce, które wcześniej posyp cukrem. Ostudź.
- 4 białka oddziel od żółtek i ubij z resztą cukru. Stopniowo dodawaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Masę wyłóż na krem budyniowy.
- Ciasto piecz 55 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy będzie się za bardzo przypiekać przykryj je folią. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku