Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 5 sztuk jabłek
- 4 sztuki jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 l mleka
- 2 sztuki budynie śmietankowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- margaryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Miękką margarynę utrzyj z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
- Zagotuj litr mleka, dodaj pozostały cukier oraz budynie.
- Na blachę wyłóż ciasto, starte jabłka, budyń i znów ciasto. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C.
- Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka