Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Budyniowy jabłecznik


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 5 sztuk jabłek
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1 szklanka  mąki ziemniaczanej
  • 1 l  mleka
  • 2 sztuki budynie śmietankowe
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • margaryna

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Miękką margarynę utrzyj z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
  3. Zagotuj litr mleka, dodaj pozostały cukier oraz budynie.
  4. Na blachę wyłóż ciasto, starte jabłka, budyń i znów ciasto. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE