Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki miodu rzepakowego
- 1/4 l mleka
- 1/2 kg mieszanki chlebowej wiejskiej
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3 sztuki jajka
- 3 łyżki oleju
- ziarna słonecznika
- ziarna sezamu
- ziarna maku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj drożdże, cukier, miód, jajka, mleko oraz olej. Następnie po trochu wsypuj mieszankę chlebową i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodaj żurawinę i ponownie wyrób.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na 3-centymetrowy placek i wycinaj z niego szklanką krążki. Gotowe krążki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- W misce wymieszaj ziarna słonecznika, maku oraz sezamu i posyp nimi bułeczki.
- Tak przygotowane bułeczki piecz 40 minut w 150 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka