Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bułeczki drożdżowe z żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 12 osób


Składniki

  • 50 g  drożdży
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 3 łyżki  miodu rzepakowego
  • 1/4 l  mleka
  • 1/2 kg  mieszanki chlebowej wiejskiej
  • 1/2 szklanki  suszonej żurawiny
  • 3 sztuki jajka
  • 3 łyżki  oleju
  • ziarna słonecznika
  • ziarna sezamu
  • ziarna maku

Sposób przyrządzania:

  1. Wymieszaj drożdże, cukier, miód, jajka, mleko oraz olej. Następnie po trochu wsypuj mieszankę chlebową i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodaj żurawinę i ponownie wyrób.
  2. Gotowe ciasto rozwałkuj na 3-centymetrowy placek i wycinaj z niego szklanką krążki. Gotowe krążki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  3. W misce wymieszaj ziarna słonecznika, maku oraz sezamu i posyp nimi bułeczki.
  4. Tak przygotowane bułeczki piecz 40 minut w 150 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE