Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Chrupiący placek z musli


12.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżka  cukru + 1 łyżeczka
  • 50 g  musli z owocami leśnymi
  • 10 g  świeżych drożdży
  • 150 g  mąki + 5 łyżek
  • sól
  • 2 łyżki  miodu
  • 1 łyżka  oleju
  • 300 g  zielonych winogron bez pestek
  • 300 g  czerwonych winogron bez pestek
  • 150 g  śmietany 36%
  • 3 łyżki  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 1 łyżka  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka zmiksuj z miodem, 5 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru do powstania gęstej masy, po czym połącz z musli. Całość wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Placek piecz 15 minut w temperaturze 170 st. C, a następnie odstaw do ostudzenia. Gdy musli ostygnie pokrusz je do miski. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru.
  3. Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, olej, 75 ml ciepłej wody i drożdże. Wyrób ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkuj na placek o wymiarach 25x35 cm.
  4. Blachę wyściel papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Placek posmaruj za pomocą pędzelka kuchennego śmietaną wymieszaną z winem oraz cukrem wanilinowym.
  5. Winogrona oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Na wierzchu ciasta rozłóż owoce i pokruszone musli. Placek piecz przez 10-12 minut w temperaturze 225 st. C.
  6. Przed wyjęciem ciasta z piecyka sprawdź, czy w środku nie jest surowe. Następnie ostudź i posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE