Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Churros - hiszpańskie pączki


27.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 250 ml  wody
  • 50 g  masła
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 170 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii
  • 3 sztuki jajka
  • 100 g  gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki  śmietany 36%

Sposób przyrządzania:

  1. Doprowadź do wrzenia wodę z masłem i cukrem. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dna garnka i lśnić. Odstaw je, by wystygło.
  2. Do wystudzonego ciasta dodaj cynamon i ekstrakt waniliowy oraz wbijaj po jednym jajku. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.
  3. W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz do temperatury 180 st. C. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  4. Wyciskaj prosto na rozgrzany tłuszcz ciastka długości około 10 cm. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij mikserem na sztywno, a następnie wymieszaj z czekoladą.
  6. Podawaj churros z sosem czekoladowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE