Dzisiaj jest: Sobota, 22.02.2020 Imieniny: Marty i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Ciasteczka migdałowe


30.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przechowywane w blaszanej puszce, zachowają świeżość przez długi czas.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki  żółtko z jajka
    ugotowane na twardo
  • 25 dag  masło śmietankowe
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 szklanka  cukier puder
  • 1.1 szklanek  mąka krupczatka
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 1 szklanka  migdały
    drobno posiekane, wcześniej sparzone i obrane z łupinek
  • 1 sztuka  białko z jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotowane żółtka przecieramy przez ostre sito.
  2. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder.
  3. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko.
  4. Składniki łączymy, sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i wyrabiamy ciasto.
  5. Ukształtowaną kulę owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  6. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy zgrabne ciasteczka, układamy na suchej blaszce, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy w temp. 200°C przez 15-18 minut, aż ciastka się zrumienią.



Przepis dodany przez:

miczek123

Posty : 3

Przepisy: 49


Zobacz więcej na temat:

ciasteczkamigdałyprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE