Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Ciasteczka migdałowe


30.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przechowywane w blaszanej puszce, zachowają świeżość przez długi czas.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki  żółtko z jajka
    ugotowane na twardo
  • 25 dag  masło śmietankowe
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 szklanka  cukier puder
  • 1.1 szklanek  mąka krupczatka
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 1 szklanka  migdały
    drobno posiekane, wcześniej sparzone i obrane z łupinek
  • 1 sztuka  białko z jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotowane żółtka przecieramy przez ostre sito.
  2. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder.
  3. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko.
  4. Składniki łączymy, sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i wyrabiamy ciasto.
  5. Ukształtowaną kulę owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  6. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy zgrabne ciasteczka, układamy na suchej blaszce, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy w temp. 200°C przez 15-18 minut, aż ciastka się zrumienią.



Przepis dodany przez:

miczek123

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE