Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Ciasteczka migdałowe


30.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przechowywane w blaszanej puszce, zachowają świeżość przez długi czas.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki  żółtko z jajka
    ugotowane na twardo
  • 25 dag  masło śmietankowe
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 szklanka  cukier puder
  • 1.1 szklanek  mąka krupczatka
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 1 szklanka  migdały
    drobno posiekane, wcześniej sparzone i obrane z łupinek
  • 1 sztuka  białko z jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotowane żółtka przecieramy przez ostre sito.
  2. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder.
  3. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko.
  4. Składniki łączymy, sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i wyrabiamy ciasto.
  5. Ukształtowaną kulę owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  6. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wykrawamy zgrabne ciasteczka, układamy na suchej blaszce, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy w temp. 200°C przez 15-18 minut, aż ciastka się zrumienią.



Przepis dodany przez:

miczek123

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE