Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 4 łyżki mąka
- 200 g migdały
mielone - 2 łyżeczki kakao
+do posypania - 4 sztuki białko z jajka
- 250 g cukier
drobny - 150 g czekolada gorzka
- 80 g śmietana
30% - 20 g masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę, migdały i kakao wymieszaj w misce. Białka ubij na sztywną pianę dodając drobny cukier. Wsyp wcześniej wymieszane suche składniki i całość dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą tutki wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe placuszki. Piecz 45 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po upieczeniu wyjmij i przestudź.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Do ciepłej czekolady wmieszaj masło. Po wystudzeniu dodaj ubitą śmietanę i dokładnie połącz.
- Ciasteczka smaruj przygotowanym kremem i zlepiaj. Wytnij serduszka z kartonu i ułóż na gotowym ciasteczku. Obsyp kakao.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku