Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Ciastka jogurtowe z morelami


16.06.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 60 g  margaryny
  • 150 g  jogurtu naturalnego
  • 1 sztuka jajko
  • 120 g  cukru trzcinowego
  • 150 g  suszonych moreli
  • 100 g  migdałów
  • 100 g  płatków owsianych
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 260 g  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka i rozpuść. Jogurt naturalny wymieszaj z 1 jajkiem oraz 120 g cukru trzcinowego. Suszone morele opłucz i pokrój na małe cząstki.
  2. Połowę migdałów grubo posiekaj. Kawałki suszonych moreli i migdałów wraz ze 100 g płatków owsianych dodaj do jogurtu naturalnego z jajkiem i cukrem. Dopraw 1 łyżeczka mielonego cynamonu. Wymieszaj.
  3. Margarynę lekko przestudź i wlej do masy jogurtowej z płatkami owsianymi. Do podanych składników przesiej 260 g mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  4. Ciasto dobrze wymieszaj i za pomocą łyżki odcinaj małe porcje. W równych odstępach wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka połóż cały obrany migdał. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu ostudź na metalowej kratce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE