Dzisiaj jest: Środa, 20.06.2018 Imieniny: Bogny i Florentyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Ciasto bananowe z galaretką


13.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mąki
  • 5 sztuk jajek
  • 1 sztuka kisiel cytrynowy
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
    Masa
  • 500 ml  śmietany kremówki
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 sztuki banany
  • 1 sztuka galaretka cytrynowa
    Dodatkowo
  • 1.5 sztuk banana
  • 2 sztuki galaretki agrestowe

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Białka ubij na sztywno z solą. Dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Wymieszaj łyżką. Piecz 30 minut w temperaturze 160 st. C.
  2. Masa: Galaretkę cytrynową rozpuść w 3/4 szklanki wrzącej wody. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz ją z bananami rozgniecionymi z sokiem z cytryny i zmiksuj na małych obrotach. Dodaj tężejącą galaretkę.
  3. Biszkopt przekrój, przełóż połową masy, a resztą posmaruj wierzch. Ułóż plasterki banana. Rozpuść galaretkę w 3 szklankach wrzątku i tężejącą wylej na ciasto.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE