Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Biszkopt
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 5 sztuk jajek
- 1 sztuka kisiel cytrynowy
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Masa
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 3 sztuki banany
- 1 sztuka galaretka cytrynowa
- Dodatkowo
- 1.5 sztuk banana
- 2 sztuki galaretki agrestowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Białka ubij na sztywno z solą. Dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Wymieszaj łyżką. Piecz 30 minut w temperaturze 160 st. C.
- Masa: Galaretkę cytrynową rozpuść w 3/4 szklanki wrzącej wody. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz ją z bananami rozgniecionymi z sokiem z cytryny i zmiksuj na małych obrotach. Dodaj tężejącą galaretkę.
- Biszkopt przekrój, przełóż połową masy, a resztą posmaruj wierzch. Ułóż plasterki banana. Rozpuść galaretkę w 3 szklankach wrzątku i tężejącą wylej na ciasto.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka