Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto czekoladowe z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżki  odtłuszczonego kakao
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki cukru brzozowego
  • 4 łyżki  masła
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  zapachu waniliowego
  • 1/2 szklanki  śmietany jogurtowej
  • 1/2 szklanki  wody
    Krem
  • 250 g  twarogu na sernik
  • 1 łyżka  cukru brzozowego
  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki  gorącej wody
  • 250 g  truskawek

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i sól. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj zapach waniliowy i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  3. Następnie dodaj mąkę na przemian ze śmietaną. Wymieszaj. Wlej gorącą wodę i ponownie wymieszaj.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i piecz 40 minut w 190 st. C.
  5. Twaróg zmiksuj z cukrem brzozowym i waniliowym. Żelatynę rozpuść i stopniowo wlewaj do serka, ciągle mieszając. Wstaw na 60 minut do lodówki.
  6. Ciasto przestudź, posmaruj kremem. Wierzch udekoruj truskawkami i wiórkami czekolady.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE