Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2019 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ciasto dla zakochanych


14.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciasto dla zakochanych przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje również polane roztopioną czekoladą.

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 330 g  masło
  • 1.5 szklanek  cukier
  • 30 g  cukier waniliowy
  • 8 sztuk  jajka
  • sól
    do smaku
  • 3.16 szklanki  mąka
  • 3.5 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 3 łyżki  śmietana
  • 1 łyżeczka  barwniki spożywcze
    czerwony
  • 100 g  czekolada biała
  • 200 g  czekolada gorzka
  • 1 łyżeczka  ekstrakt waniliowy
  • 150 ml  mleko
  • 50 g  margaryna

Sposób przyrządzania:

  1. 150 g masła utrzyj z 3/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym na białą masę. Cały czas mieszając, dodawaj kolejno 5 żółtek, 3 łyżki śmietany i barwnik. Wszystko zmiksuj. Dodaj białą czekoladę oraz 1,5 szklanki mąki przesianej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki zmiksuj. 5 białek ubij z solą i delikatne połącz z ciastem.
  2. Keksówkę o wymiarach 12x24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 st. C. Placek przestudź na kratce. Następnie pokrój na plastry o grubości 1 cm. W każdym za pomocą wykrawaczki wytnij serce.
  3. Gorzką czekoladę połam i rozpuść ze 180 g masła w kąpieli wodnej. Resztę mąki przesiej do miski i wymieszaj z pozostałym proszkiem oraz cukrem. Dodaj 3 jajka i mleko. Zmiksuj. Dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową i ekstrakt. Ponownie zmiksuj by masa była gładka i jednolita.
  4. Keksówkę o wymiarach 9x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przy brzegach formy pionowo ułóż serduszka. Wlej ciemne ciasto. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowy deser ostudź na kratce kuchennej.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE