Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Ciasto drożdżowe z gruszkami


23.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Całkowicie wychłodzone, ale bardzo świeże ciasto można zamrozić, w całości lub pokrojone na części, owinięte szczelnie w folię. Przechowa się doskonale nawet do 2 miesięcy.

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 3 szklanki  mąka tortowa
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 2 łyżki  cukier puder
  • 1 szczypta  sól
  • 5 dag  drożdże
  • 1 szklanka  mleko
  • 12.5 dag  masło lub masło roślinne
  • 1 sztuka  cukier waniliowy
  • 4 sztuki  gruszki
    niezbyt soczyste
  • 20 sztuk  śliwki węgierki
  • 1 łyżka  dżem morelowy lub konfitury z róży
    czubata
  • cukier puder
    do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z tłuszczem, aż tłuszcz się całkowicie rozpuści, odstawiamy do przechłodzenia. Mleko powinno być letnie.
  2. Do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, cukier puder i cukier waniliowy, wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, letnie mleko z masłem i, najlepiej za pomocą robota nastawionego na niskie obroty, wyrabiamy ciasto.
  3. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą, ścisłą konsystencję. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
  4. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w zgrabne cząstki, śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki.
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wyłożonej folią dużej tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, na wierzchu układamy, ściśle obok siebie, ale w sposób dekoracyjny, owoce (powinny przykryć całe ciasto), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C
  6. Po 20 minutach zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy nadal, aż ciasto będzie rumiane, a boki będą lekko odstawały od brzegów tortownicy.
  7. Studzimy w formie, w której się piekło.
  8. Dżemem morelowym zmieszanym z łyżką wrzącej wody smarujemy jeszcze ciepłe ciasto, posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

edyta1212

Posty : 0

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE